08 April 2009

There IS God, Believe! Don't worry and enjoy life!


Evo slike koju nam je poslao Zoranov brat Cole iz Londona. Britanski vladika Jelisej (ROC) je podrzao inicijativu direktora TV kanala "Russian Hour" da se udari kontra neznabozackoj kampanji koja je oblepila stotine autobusa natpisima: "There is probably no God, now stop worrying and enjoy your life". Tu kampanju je pokrenula neka frigidna airhead belopranjusa pre par meseci. Zasto airhead? Pa zato sto je Britanija najbezboznija zemlja Evrope, ne racunajuci Albaniju, koja je ionako samo geografski u Evropi, i sto je neko kresnuo grdnu lovu za to razuveravanje publike od necega u sto ionako ne veruje. Interesantno je da neznabosci insistiraju na "enjoy your life". Russian Orthodox Church je i mudrija jer kaze "enjoy life", a i skromnija jer oglasava na samo 25 dvospratnjaka. Prvo mi je cela prica bila smesna jer je posteni vladika izgleda i sam zaboravio u kakvoj zemlji stoluje. Istinabog i ja lupetam jer je opste poznato da je ROC vrlo misionarski aktivna crkva. Nasa Srpska crkva u dijaspori koliko se secam ima problem sa sirenjem Bozije reci u toj istoj Britaniji. Valjda zato sto nasim popovima ne veruju ni vernici Srbi, a nekmoli stranci. Na primer, na zgradu pokraj crkve u Londonu, Dom Vladike Nikolaja, gde zive citave porodice sa sitnom decom, nabacili su citavu sumu antena za mobilnu telefoniju pa samo broje funte dok se stanari prze kao u mikrotalasnoj.
Jednom UDBas, ceo vek UDBas...

5 comments:

Anonymous said...

tesko da neko ko veruje u religije koje se bayiraju na pretnjama (hriscanstvo) može da ne brine.

Izgleda da gospodin koji je napisao slogan nije pročitao Bibliju ili se samo pravi da neke delove nije pročitao :)

Zimonjic said...

Pa nije hriscanstvo pravna nauka da se moze bazirati samo na onome sto je napisano. Zato i onaj koji razume Sveto Pismo na dubljem nivou ne tumaci njegovu poruku onako kako je dostupno povrsnom citanju.

Anonymous said...

Mislim da je za sve kriv Hegel :-) i "njegova" apsolutna sloboda

"Fantom Slobode se ukazivao Hegelu tokom njegovih univerzitetskih dana. On je zamislio da je krajnji cilj ljudske duhovne istorije svest o slobodi i sama ta sloboda kao samosvest. Pošavši od kineske tradicije, gde je bio slobodan samo jedan, car, pa prešavši u antičku Grčku i Rim gde su slobodni bili samo neki, ljudski duh je došao do ovog čudesnog sadašnjeg trenutka gde su svi slobodni i svi imaju tu prokletu mogućnost izbora."

Gile said...

#Anonymous - pa ja ne verujem baš u sve, a i ko se uopšte obazire na pretnje.
#Zimonjić - opisao si Anglosaksonski pravni sistem.
#Žarko - nije ni Hegel ono što je nekad bio.

Anonymous said...

ave zhivotinjo
nemoj da shirish paniku sa antenama, nigde se ne postavljaju gushtje nego shto treba
to jedno a drugo
mislim da tje ubrzo trebati da se opet neko razapne il neshto slichno

branko,
seriozno.mojblog.rs