23 June 2005

Kume Dzimi Bog ti pomogao...


Titulu Blog nedelje, po mom misljenju svakako zasluzuje Sve je to, sine, od...
Autor bloga, svedok iz prve ruke, pise o Buldozeru, jedinstvenom fenomenu na nasoj rock sceni sedamdesetih. Dok se masa talasa u gnjecavoj nostalgiji pastirskog rocka, milione puta prezvakanog na radio talasima, samo prosveceni zaljubljenici nase popularne muzike pamte Buldozer, drsku, ironicnu i subverzivnu grupu kreativaca iz Slovenije. Iako rodjen posle njihovih pocetaka otkrio sam ih u caletovom diskofilskom trezoru i postao odusevljeni poklonik. Nikada 'drustveno prihvatljivi', nikad zabava malogradjana, posmatrani u kontekstu njihovog doba, bili su prva kult grupa tadasnje Jugoslavije. Na njihovim koncertima se nije plakalo, nije bilo orijentalnog mesanja provincijskih lepotica, ni cicanja zagorelih klinki. Na njihovim koncertima se okupljala, mlada i urbana unutrasnja emigracija, slobodna publika, devojke i mladici koji su ziveli svoj zivot, vodili ljubav bez straha i greha, izvan mainstream-a nasminkane realnosti u doba 'prosvecene' diktature ljubicice bele. Niko nije imao noz ili pistolj za pojasom. Na njihovim koncertima se pevalo, pilo pivo i smejalo, a po recima jednog veterana: tamo si mogao da nadjes ribu, koja te posle nece ucenjivati da je ozenis, a dezurni cinkarosi UDB-e pocinjali su da razmisljaju i o drugoj karijeri.
Bas takva ekipa, smela i opustena publika Buldozera, je kasnije svojom pozitivnom energijom prepoznala muzicke vrednosti i drugih izvodjaca i omogucila neverovatan kreativni boom zapocet kod nas grupnim albumom 'Beograd paket aranzman' koji je od Beograda nacinio i muzicku prestonicu Jugoslavije. I naravno iza toga dolaze Idoli, Sarlo Akrobata, Elektricni Orgazam, Disciplina Kicme, EKV... U Sloveniji Lacni Franz i Laibach, u Hrvatskoj Rundek...
Marko Brecelj i Boris Bele bili su daleko ispred svog doba.
Ovde sam pripremio kratku listu pesama koju sam uspeo da skupim, a koju mozete poslusati na online MP3 player-u.
1. Zene i muskarci - Pravo u stvarnost, iza vela pateticnog emocionalnog kitscha.
2. Smrt Morisona Dzima - Satiricni hommage Johnny ©tulicu, hiperproduktivnom Jim Morrisonu studentskih soba.
3. Novo vrijeme - Zajebancija, u to doba na tankoj granici krivicnog gonjenja.
4. Zivot, to je feferon - Pesma gde se po prvi put kod nas, javno pominje covekov najbolji prijatelj.
5. Slovenija - 'Lokalpatriotska rock himna' - samoironicna pesmica u najboljoj tradiciji Buldozera, neki tvrde da je to parodija na pesmu 'Makedonija' Tihomira Pop Asanovica iz Adolfove grupe Time.
6. Volio sam enu slovenku - Oda Srpskim ljubiteljima Slovenske picetine, sekti zaljubljenika kojoj i sam pripadam.
7. Helga III - Eksperimentalni i otkaceni muzicki patchwork.
8. Plesne cipele - Interpretacija Elvisove klasicne rock plesne numere Blue Suede Shoes.
Nadam se da posetioci nece imati problema da rukuju MP3 playerom gore ispod naslova mog bloga. Trougao je START, kvadrat STOP, etc... Uzivajte!





ZAHVALE:
A. Pre svega iz sveg srca zahvaljujem autoru bloga "Sve je to, sine, od......" sto je pristao da pise o Buldozeru i podseti nas na neke zaboravljene vrednosti nase zajednicke kulturne istorije.
B. Zahvaljujem Knezu sto je ugradio ovaj MP3 player i potrosio vreme da mi prenese neophodne instrukcije, dva six-packa sto je popio kod mene nisu dovoljna nagrada.
C. Zahvaljujem Knezovom, a sada i mom drugaru Veebeekey-u sto mi je ustupio prostor na svom domainu da parkiram MP3 fajlove.

No comments: